NAJAVE Heroj u kopačkama, Želimir Vidović, igrao i živio za Sarajevo do posljednjeg daha

Dokumentarac "Keli" na Sarajevo Film Festivalu 21. augusta Bio je ireprezentativac bivše Jugoslavije, a nestao je početkom agresije na BiH, 17. maja 1992. godine


Dokumentarac "Keli" na Sarajevo Film Festivalu 21. augusta

Dokumentarni film "Keli", autora Muhameda Bikića, bit će prikazan na Sarajevo Film Festivalu - BH FILM programu, 21. augusta 2019. godine u Cinema City.

- Iznimno sam sretan sam što će "Keli", film svih nas Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca biti prikazan na našem SFF-u, jer je upravo naš heroj u kopačkama, Želimir Vidović Keli igrao i živio za svoje Sarajevo do posljednjeg daha - kazao je Bikić, koji je upravo za film "Keli", ove godine dobio "Plaketu grada Sarajeva".

Dokumentarac o Keliju snimljen je u Sarajevu, gdje je pokojni Keli živio, igrao, gdje je sahranjen, na ulicama Dobrinje i fudbalskom igralištu u Butmiru, koji nose njegovo ime.

- Projekciju filma posvećujem svom velikom prijatelju koji danas nažalost nije s nama Elviru Ključaninu, nekada zaštitnom znaku SFF-a i Meeting pointa. Rahmetli Elvir je bio veliki navijač Sarajeva i puno je volio Kelija, ali nije dočekao film, koji je žarko želio da napravimo, snimimo - kazao je Bikić.

Želimir Vidović je rođen 17. novembra 1953. godine. Odrastao je u sarajevskom naselju Stup, a svoj fudbalski put počeo je u ilidžanskom Igmanu. Kasnije ga je lopta odvela u sarajevsku Bosnu, a potom i na Koševo te austrijski Gaku. Bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije, a nestao je početkom agresije na BiH, 17. maja 1992. godine pri povratku iz koševske bolnice na Dobrinju, gdje je odvezao ranjene sugrađane.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH